Ennen matkaa oli tiedossa, että mikäli meinataan mitään tehdä, niin rahaa tulee tällä reissulla palaamaan todennäköisesti enemmän kuin millään muulla aikaisemmalla. Ja niinhän siinä kävikin, vaikka reissun jälkeen matkabudjettimme koko yllättikin positiivisesti.



Miami ei varsinaisesti ole edullinen paikka lomailla, vaikka sielläkin pärjää kohtuuhinnalla, erityisesti jos ei satu olemaan liikkeellä sesongin aikaan. Muu osa Floridaa on sen sijaan halvempaa, mutta esimerkiksi hostelleissa asumalla - joita on vähän - ei kaksi ihmistä näytä säästävän juuri yhtään rahaa, ellei tingi omasta kylpyhuoneesta ja mahdollisesti omasta huoneestakin.








Yhdysvalloissa auton vuokraaminen on se suosituin vaihtoehto liikkumiseen, varsinkin kaupungista toiseen. Riippuen siitä mitä aikoo tehdä ja missä majoittua, on se myös helposti kätevin ja halvin. Miamin sisällä liikkumiseen emme tarvinneet autoa ja bussilla suhailu tuli halvemmaksi, mutta kaikkialla muualla se olikin todella kätevä kulkuväline. Auton avulla pystyy tietysti myös hyödyntämään keskustojen ulkopuolella olevia edullisia majapaikkoja, joten autoon käytetyt dollarit saa nopeasti takaisin.

Haaveilen silti edelleen bussikierroksesta Yhdysvalloissa! Olen haaveillut siitä siitä asti kun kuulin, että Megabus laajentaa Yhdysvaltoihin ja nykyään heillä onkin melko kattava valikoima reittejä. Mikäli auton vuokraaminen siis ei kiinnosta, niin suosittelen aloittamaan bussireittien selvittämisen Megabussin sivuilta.

Meidän vuokra-automme vakuutuksineen maksoi keskimäärin noin 24,50 euroa päivältä, mutta hintaa korotti muutaman euron per päivä se, että jatkoimme ennalta sovittua vuokra-aikaa parilla päivällä. Bensa maksaa reilut 2 dollaria gallonalta eli noin 60 senttiä litralta. Nukuimme myös muutaman yön autossamme suosittuna viikonloppuna kun luontoilimme Evergladesissa, jolloin säästimme majoituskustannuksissa ainakin parisataa euroa ja saimme kaupan päälliseksi ikimuistoisia kokemuksia. Autossa nukkuminen oli niin kivaa, että olisimme hyvin voineet nukkua useammankin yön sillä lailla luonnon keskellä, mutta työt ja opiskeluhommat tulivat yllättäen sekoittamaan pakkaa kesken matkan, niin jouduttiin unohtamaan se vaihtoehto.


Floridan matkareittimme kartalla


Ruoan hinta on Miamissa yllättävän kallista ruokakaupoissa. Oletimme sen olevan halvempaa kuin Suomessa, mutta koska syömme arkena muutenkin edullista ruokaa kuten riisiä ja kasviksia, pidimme hintoja Miamin ruokakaupoissa vähintään samanhintaisina kuin Suomessa. Miamin hinnat eroavat myös muun Floridan hinnoista. Siinä missä Miamissa pieni 200 gramman valmissalaatti maksoi 4,5 dollaria, sai Floridan pienemmistä kaupungeista 400-500 gramman salaatteja 4 dollarilla, eli reilusti yli puolet halvemmalla. Ulkona syöminen oli sentään edullisempaa kuin Suomessa, tipit mukaan laskettuinakin, mutta ns. kunnon ravintoloita emme paljoa harrastaneet.

Olimme reissussa yhteensä 19 yötä. Yhden yön nukuimme lentokoneessa, kaksi autossa, seitsemän vuokratussa huoneessa paikallisen kodissa ja loput yhdeksän motelleissa. Matkareittimme oli Miami-Homestead-Evergladesin kansallispuisto-Everglades City-Naples-Tampa-Avon Park-Clewiston-Fort Lauderdale-Philadelphia-Lontoo.

Matkamme kokonaismenot kahdelle hengelle olivat noin 2566 euroa (1283 eur /hlö).



Huom. samalla matkalla vietimme päivän Philadelphiassa ja päivän Lontoossa. Molempien kaupunkien kustannukset ovat mukana laskelmissa. 

Nähtävyyksiin lukeutuvat yksi museovisiitti Tampassa, patikointimaksu Key Biscayneen, automaksu Evergladesiin sekä automaksu Hammock State Parkiin. Luonnosta nauttiminen ei ole Yhdysvalloissa siis aina ilmaista, mutta on muutaman euron maksun arvoista, ehdottomasti.

Muut - sarakkeen alla on pari yksittäistä säläkulua sekä muutama pesulareissu. Motelleissa on usein kolikolla toimivia pesukoneita. Iso pesukoneellinen maksoi meidän motelleissa 1,50-2,00 dollaria ja kuivaus dollarin tai pari päälle.

Bussikulumme, 122 euroa, näyttävät ihmeellisen suurilta kun ottaa huomioon, että meillä oli Miamissa bussiliput (60 dollaria viikko kahdelta). Sitä selittää kuitenkin ensimmäiset rahalla maksetut bussimatkamme Miamissa sekä vielä enemmän stopoverit Philadelphiassa sekä Lontoossa. Philadelphiassa yhden hengen menopaluu keskustaan maksoi junalla 12 dollaria ja Lontoossa meillä meni Heathrowlta keskustaan metrolla 12 puntaa (2 hlö) ja keskustasta bussilla Gatwickille 21 puntaa.

Siirtymiset Suomessa - kuluihin lukeutuvat yölliset bussimatkamme Tampereelta Helsinki-Vantaalle ja takaisin. Ei ole halapaa matkustella Suomessa normi- ja opiskelijahinnoilla! Tuntui jopa järkyttävältä maksaa 40 euroa suunta kahdelta hengeltä parin tunnin bussimatkasta kun tässä on jo pari vuotta matkustettu viikoittain tai kuukausittain Helsinkiin ja Jyväskylään 2-10 eurolla suunta. Kiitos Onnibus kun tulit tekemään Suomeen kilpailua!

Lentomme, 684 euroa eli 342 euroa henkilöltä, olivat mukavan halvat. Mehän ostimme viime kesänä noin 250 euroa maksavat lennot Ebookersin kautta US Airwaysin sekä British Airwaysin lennoille ja siihen päälle vielä erikseen lennot Helsingistä Tukholmaan ja Lontoosta Helsinkiin, molemmat Norwegianilla.

Ja kuten aina matkustellessamme, Suomeen päin meillä ei ollut juurikaan turhia, juoksevia kustannuksia sillä aikaa kun reissattiin Floridassa. Maksamme harvoin Suomeen päin esimerkiksi vuokraa tyhjillään olevasta asunnosta tai kiinteitä puhelin-/nettikustannuksia. Ollaan aika kekseliäitä ja numerorakkaita (varsinkin minä) ihmisiä, joten nämäkään rahasummat eivät tule ns. normaalien arkikustannuksien päälle vaan ne ovat osa meidän liikkuvaista elämäntyyliä. Mutta se nyt ei varsinaisesti liity tämän matkan budjettiin millään lailla, voisin kirjoittaa joskus siitä tarkemmin erikseen kun sitä ystäväkin juuri äskettäin kyseli.


Keskimääräinen yöhinta (sis. maksetut yöt): 57 euroa
Keskim. päiväbudjetti kahdelle hengelle: 90 euroa




Jotta tämmöinen reissu!


Emme olleet etukäteen laskeneet kuinka paljon "saamme" matkalla rahaa käyttää eikä tien päällä laskettu kuinka paljon rahaa on kulunut. Lonkalta olin arvioinut, että satanen päivässä meille kahdelle voi olla mahdollinen meidän matkustustyylillä vaikka paljon ympäriinsä kierrettäisiinkin ja kahviloissa istuskeltaisiin. Olihan se positiivinen yllätys reissun jälkeen huomata, että päiväbudjetti jäi tuosta vielä kympin verran alle. Seuraavalla Yhdysvaltojen reissulla otetaan varmasti taas auto alle ja nukutaan vielä enemmän siinä tai teltassa. Tosin aivan heti ei ole reissua tiedossa rapakon taakse, elleivät halvat lentoliput sitten taas yllätä, joten katsellaas sitä sitten myöhemmin.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

6 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoista lukea näin tarkkaa erittelyä budjetista. Mä yleensä aina ennen reissua tykkään pyöritellä numeroita, ottaa selvää hinnoista ja hintatasosta ylipäänsä jne mutta sitten reissun päällä en niin aina muistakaan sitten ottaa ylös, että miten hyvin siinä budjetissa pysyttiin... Pitäiskin tehdä tuohon parannus, niin sais vähän tarkempaa kuvaa omista kulutustottumuksista reissun päällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Numeroiden pyörittely on kyllä hauskaa! Reissussa tosin kirjanpitoa helpottaa huomattavasti hyvät ohjelmat. Itse arvostaisin kännykässä olevaa budjettiohjelmaa, koska älypuhelimen myötä läppärin käyttö on arjessakin vähentynyt paljon. Kunpa sellainen löytyisi pian :)

      Omien kulutustottumuksien seuraaminen on todella mielenkiintoista! Reissussa, mutta myös ihan ns. perusarjessa :). On kivaa pitkän ajan jälkeen katsoa, että mihin se raha on mennyt. Vaikkei siis tekisikään mitään muutoksia eikä yrittäisi säästää, niin siltikin ne numerot vain kiehtovat :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus! Antaa suuntaa hinnoista, jos Floridaan joskus matka suuntautuu.

    Kyllähän älykännykkään on noita budjettiohjelmia, esim. Androidille: https://play.google.com/store/search?q=Travel%20Budget%20Manager&c=apps

    Odotan mielenkiintoisia postauksia Saksasta ja toivottavasti myös naapurivaltioista, kuten Ranskasta (mm. Strasbourg). Mitä suunnitelmissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti on jotain apua omiin suunnitteluihin :).

      Joo, siis onhan noita olemassa toki! Olen vain tainnut kolmeako testata eivätkä ole pärjänneet itse väsäämilleni ohjelmille :D. Kun on vuosia käyttänyt omia sovelluksia, niin ärsyttää heti jos valmiit ohjelmat eivät tarjoa helppoja ratkaisuja. Esim. Excel on hyvä esimerkki, siellä on tuhottomasti erilaisia valmiita pohjia kaikenlaisiin juttuihin, mutta toisinaan niiden muokkaaminen omanlaisekseen (ilman mitään ylimääräisiä lisäkkeitä) on tämmöselle tunarille hankalaa. On monesti helpompaa vääntää omat jutut sillä tai muilla ohjelmilla :D. Mutta iso kiitos linkistä, ehkä paneudun uudestaan asiaan tässä kevään mittaan ja löydän kätevän ohjelman jota jaksan kärsivällisesti opetella :)!

      Varmasti tie vie naapurimaihinkin! Ranska on ihan kulman takana, Luxemburgh ja Sveitsi kiehtovat. Ja aika moni muukin paikka... Tällä hetkellä on lukkoon lyötynä ainoastaan Berliini, mutta heti kun kämppäasiat ovat kunnossa ja Karlsruhe tutumpi, niin alan katselemaan vähän pidemmällekin :)

      Poista
  3. Jään odottamaan kirjoitusta tuosta kotimaan kuluista.. Ehkä siitä saisi vinkkejä omien lomien ajaksi.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Anne ja kiva kun kommentoit :)!

    VastaaPoista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!