Viikko aikaa Guadeloupessa marraskuussa. Päämääränä rentoutua patikoinnin, snorklailun ja syömisen äärellä. Tavoite saavutettiin.


Plage de la Grande-Anse


Majapaikan päättäminen Guadeloupen matkallemme oli alkuun hivenen hankalaa. Missä Guadeloupessa kannattaa majoittua? Missä palvelut ovat? Missä on rauhallista? Saako ne samasta paikasta? Onko Grande-Terren etelärannat turistirysiä, jotka eivät tarjoa muuta kuin ylihintaisia ravintoloita ja ihmisten täyttämiä biitsejä? Nuo kysymykset oli mielessäni kun katselin hotelleja ja Airbnb-kämppiä ennen matkaa. En tunne ketään, joka olisi Guadeloupella käynyt päivää pidempään, mutta netin syövereistä löysin kehotuksen yöpyä ja vierailla sekä Basse-Terrellä että Grande-Terrellä. Sekä käydä tietysti muillakin saarilla.

Viikossa emme ehtineet Bassen ja Granden ulkopuolelle, mutta näitä kahta saarta koluttiin hyvin. Varasimme matkan alkuun muutaman hotelliyön Basse-Terren puolelta. Hotellimme Habitation Grande Anse olikin oikein mainio ja reissun parhaimmat sapuskat söimme tuon hotellin viihtyisässä ravintolassa. Ehdoton suositus kyseiselle majapaikalle. Loput yöt vietimme Grande-Terrellä, lähellä Gosierin keskustaa Airbnb-majapaikassa. Itse kämppä oli todella kiva ja upealla näkymällä, mutta ensimmäistä kertaa reilun viiden vuoden aikana jouduin kääntymään Airbnb-tuen puoleen, koska sisäänkirjautumista ei oltu tehty helpoksi. Airbnb:ltä sain kuitenkin aivan uskomattoman hyvää ja nopeaa palvelua, vastaavaa ei ole tainnut koskaan tulla vastaan muilta isoilta yrityksiltä.


Guadeloupen kartta, Basse-Terre vasemmalla ja Grande-Terre oikealla. Kuva Google Map.

Paikka, joka löydettiin Grande-Terren pohjoisosasta sattumalta

Oooh söppänää!

Saut de la Lezarden patikkareitiltä

Port-Louis Grande-Terrellä

Viini on melko edullista ruokakaupoissa


Kumpaa saarta sitten suosittelisin? Pidin paljon enemmän Basse-Terrestä. Sen luonnosta, kiemurtelevista vuoristoteistä ja siisteydestä. Valinta näiden kahden välillä on helppo mikäli haluaa samoilla luonnossa. Basse-Terren upeat maisemat peittoavat tasaisen Grande-Terren kirkkaasti. 

Jakaisin siltikin matkan niin, että yöpyisin molemmissa. Välimatkat saarella ovat yllättävän pitkät ja ruuhkat Pointe-a-Pitren ympäristössä melkoiset kellonajasta riippumatta. Mikäli haluaa käydä Grande-Terren itäisimmässä ja pohjoisimmassa päässä, kuten me halusimme ja suosittelen kyllä vierailemaan näissä paikoissa, ajomatka Basse-Terreltä molempiin kestää turhan kauan. Jos nyt varaisin reissun Guadeloupelle, yöpyisin useamman yön Bassen puolella ja jättäisin Grandelle pari yötä. Basse-Terren patikkamaisemat ja rannat kallistavat vaa'an vahvasti lännen hyväksi. Toinen vaihtoehto on yöpyä vaikkapa juuri Gosierin ympäristössä ja tehdä sieltä käsin päivämatkoja, mutta itse Gosierin alue on melko tylsä ja hotellien valloittama alue suorastaan ruma. Mikäli näköala on merelle ja majapaikka rannalla niin eipä se kyllä haittaa. Nautin itsekin majapaikkamme merinäköalasta ja aaltojen äänistä hyvin paljon vaikka itse seudulla emme muuten niin paljoa aikaa viettänetkään.

Auton vuokraaminen on Guadeloupella hyvin suositeltavaa. Tiet ovat pitkälti hyvässä kunnossa ja autolla on kätevintä liikkua. Ihmiset toki ajavat lujaa ja ohittavat jopa vuoristoteillä ylämäkeen, mutta en itse lähtisi snorklaus- ja patikkakamojen kanssa kokeilemaan bussilla matkustamista tai taksilla ajoa, kumpiakaan kun ei liian paljon saarilla näkynyt. Kaksipyöräisiä näkyi muuten hämmästyttävän vähän. Grande-Terren ruuhkissa sellainen olisi kätevä menopeli, mutta silti mopoja tuli vastaan harvakseltaan. Hatunnosto kaikille niille paikallisille, jotka joutuvat ajamaan niissä ruuhkissa päivittäin, ei oma mielenterveys kestäisi. Me koetimme vältellä ruuhka-aikoja ja onnistuimme melko hyvin, koska ajoimme yleensä jopa kilometrien pituisia jonoja vastaan eli kuljimme usein poispäin Pointe-a-Pitrestä ja sitä ympäröivästä alueesta.


Auringonlasku majapaikkamme ikkunasta kuvattuna

Eläimiä on aina kiva bongata

Biitsi Grande-Terrellä

Grand Etang Basse-Terrellä

Guadeloupella käy tosiaan eurot ja matkailijaa auttaa jos ranska taipuu. Englannilla ja elekielellä pärjää kuitenkin vallan hyvin. Ravintoloiden ruokalistat ymmärtää riittävän hyvin muiden kielten kautta, mutta allergikot ja jotain tiettyä ruokavaliota noudattavat opettelevat tietysti sitä sanastoa laajemmin. Hintataso Guadeloupella on korkeahko, aikalailla Keski-Euroopan tasoa tai jopa kalliimpaa, vaikka toki se näytti vaihtelevan.

Lisää kauniista Guadeloupesta myöhemmin.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

2 kommenttia:

  1. Tästä paikasta ei tosiaankaan ole liikaa kirjoitettu. Bongasin halvat lennot, mutta tiedon löytäminen osoittautui yllättävän haastavaksi. Jatkoa odotellessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun noita halpoja lentoja on nyt tarjolla :).

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!